Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn

Deze zin gaat de laatste dagen steeds door mijn hoofd heen. Want mijn hart bloed voor onze jeugd. Thuisschool, er zijn vast kinderen die prima zelf uit een boek kunnen leren. Maar laten we eerlijk zijn het is niet de leerstijl van ieder kind. En als we alles gewoon zelf uit een boek kunnen leren, hadden we de scholen toch sowieso niet nodig.

Ik gun het alle scholieren en studenten dat ze snel weer naar school kunnen. Zij zijn immers de toekomst. Het raakt mij enorm te zien dat het onderwijs er zo slecht aan toe is op dit moment. Ik zou het onze jeugd gunnen dat ze dit schooljaar, volgend jaar over mogen doen. Op termijn zal het cognitief wel goed komen. De impact van het sociale isolement dat is waar ik mij echt zorgen over maak.

Maar als ik dit uitspreek krijg ik al snel naar mijn hoofd dat de oorlog pas erg was, of de Spaanse griep. Ja dat klopt, dat was zeker heel erg. De trauma’s uit de oorlog leven vele generaties door. Bijvoorbeeld het feit dat wij op dit moment zo slecht met emoties om kunnen gaan. Dit hebben wij niet geleerd. Doordat onze ouders het niet leerde, omdat er net na de oorlog een land opgebouwd moest worden en er geen ruimte was voor emotie.

En ook nu zie dat emoties er niet mogen zijn. Als ik uitspreek dat ik mij zorgen maak over de mentale gezondheid van onze jeugd en ook de ouders. Dan word ik raar aangekeken. En begint het wegwuiven van emotie. Het is allemaal niet zo erg, het is juist lekker om meer thuis te zijn. Er komt van alles voorbij om het af te vlakken.  Ik wil hiermee niet zeggen dat je in negatieve emoties moet blijven hangen.

Wat er ook speelt in je leven. Er is altijd wel iets te vinden wat erger is. Maar een emotie is er niet voor niets. En om over te kunnen stappen naar een positieve emotie, moet je hem wel eerst doorleven. Emoties zijn namelijk het feedbacksysteem van ons lichaam. Emoties komen ons iets vertellen. En emoties wegwuiven of wegstoppen is niet helpend voor je systeem. Dus welke emotie er ook speelt, laat het er zijn. Herken de emotie, erken hem, uit hem, pas dan kun je overstappen naar een positieve emotie.

Zie je dat iemand het moeilijk heeft. Struggelt met de gevolgen van de lockdown, laten we dan alsjeblieft stoppen te zeggen wat er allemaal in het verleden erger was. Laat het er zijn, laat iemand zijn emotie uiten. Dat helpt, en het zorgt dat de generaties na ons dit niet met terugwerkende kracht hebben te leren.

Heb jij op dit moment moeite met je emoties? Hang je snel in een negatieve emotie en lukt het je niet goed om daaruit te komen? Ik help je graag verder. Dit kan in 1-op-1 coaching, maar ook in de Ontprikkelmaand gaan we aan de slag met emoties. Klik hier voor de mogelijkheden.

Wat er ook speelt…laat het er vooral zijn

Laat een reactie achter