Wat is het kleurenpalet van jouw kwaliteiten?

Vorige week deed ik mee met een 5-daagse challenge creëren in het nu. De eerste dag schreef ik een bericht over “Wat als alles mogelijk is”. En vertelde ik je over de belangrijkste waarde in mijn leven “Eerlijk en rechtvaardig” en dat mijn wens is dat iedereen mee mag doen. Dat we in iedereen de kwaliteiten zien en dat iedereen zijn eigen pad mag lopen.

Nu heb ik zelf niet altijd stil gestaan bij mijn kwaliteiten. Ik vond mijzelf eigenlijk nooit zo bijzonder. In de coachingstrajecten die de afgelopen jaren doorliep leerde ik dat deze kwaliteiten juist niet vanzelfsprekend zijn en leerde ik mijn kwaliteiten steeds meer waarderen. Wat ik wel altijd heb gedaan is mijzelf laten zien. Ik laat mijn eigenheid vaak zien in fleurige kleding. Want het is belangrijk dat je jezelf echt durft te laten zien. Te ontdekken waarom jij bijzonder bent. Ik laat ook altijd mijn mening horen, ben kritisch en neem niet alles voor waar aan. Eigenwijs noemde ze mij al als kind.

De kern van mijn werk is het kleurenpalet van je kwaliteiten kennen. Iedereen heeft kwaliteiten. In alles wat ik doe draait het dan ook om kwaliteiten. Je eigen kwaliteiten ontdekken, of de kwaliteiten van de mensen om je heen (partner, kinderen, collega’s, medewerkers enzovoorts). Daarvoor zijn stappen nodig, die ik verwerkt heb in een kleurenkompas

Het kleurenkompas
Kennis => Het begint altijd met kennis. Kennis bijvoorbeeld over kleurenprofielen, communicatiestijlen, over prikkels, over emoties en over overtuigingen. Ik vul je rugzak met alle kennis die je nodig hebt om jezelf en de mensen om heen beter te leren kennen.

Integreren => Als je die Kennis in je rugzak hebt gestopt, dan gaan we oefenen in de praktijk. Hoe werkt het voor jou of voor de mensen om je heen? Wat zie je bij jezelf en hoe zou je jezelf kunnen verbeteren of hoe je kun je je partner, kind, medewerker ondersteunen. Zodat jij of juist die ander nog meer in je kracht komt te staan.

Verankeren => We weten allemaal hoe lastig het is om geleerde kennis ook vast te houden. Veranderen van gewoontes kost tijd en discipline. Daarom is het goed om altijd af te sluiten met een doel, waarin kleine stapjes centraal staan. Zodat het haalbaar is.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, ken jij je eigen kleurenpalet en kun je het gebruiken om dat van de mensen om je heen te ontdekken. Het mooie is dat je steeds weer nieuwe nuances aan jezelf en de ander gaat ontdekken. 

Minitraining Communicatie
Benieuwd naar hoe dat in de praktijk werkt? Binnenkort start ik een “Mini-training communicatie”, waarin je deze methode echt kan ervaren. Waarom dit onderwerp? Omdat het NU, in de tijd van lockdown veel lastiger is in verbinding te blijven met elkaar. Communicatie is anders als je elkaar niet kan zien. Omdat je stukken non-verbale communicatie mist. Als manager/HR-professional is het een uitdaging je medewerkers gezond door deze periode te loodsen. Niet alleen om corona buiten de deur te houden, maar ook om mentaal gezond te blijven. Mindset is daarbij een krachtig wapen.

Heb je nu al hulp nodig om in verbinding te blijven met je medewerkers? Voel je vrij om contact op te nemen. 1-op-1 begeleiding is altijd mogelijk.

Laat een reactie achter