Ongemotiveerde medewerkers bestaan niet

In een training persoonlijk leiderschap liet ik het filmpje zien van Jan van Setten, over de Psychologie van Discipline. Jan stelt dat ongemotiveerde medewerkers niet bestaan. En dat klopt helemaal. Jij ziet als manager misschien een ongemotiveerde medewerker, maar besef je vooral dat je medewerker bijzonder gemotiveerd is iets niet te doen. En sterker nog, daar heeft je medewerker waarschijnlijk een hele goede reden voor. Net als bij kinderen die ongewenst gedrag vertonen, is daar ook bij volwassenen altijd een reden voor. Het filmpje kun je hier bekijken.

Vorige week deelde ik met jullie dat ik mijn baan heb opgezegd en in het diepe spring als trainer en coach. Maar wie en wat wil ik dan gaan coachen en trainen, zul je je afvragen. Vandaag neem ik jullie mee in mijn plannen. Zoals eerder gezegd, ik sta aan het begin, dus het is een grove schets.

De inclusieve werkvloer als kapstok
Wat voor mij een inclusieve werkvloer is? Een werkvloer waar iedereen op een plezierige manier kan werken en waar we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van harte welkom heten.Ik houd niet van het plakken van labels, laten we vooral kijken naar kwaliteiten, want die heeft iedereen.

Waarom is dit nodig?
Steeds meer mensen hebben een burn-out, 1 op de 7 mensen krijgt hier in zijn leven mee te maken. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 personen hoogsensitief is. Een snelle rekensom leert ons dus dat 3 op de 4 mensen met een burn-out hoogsensitief zijn. Nu wil ik het woord hoogsensitief niet steeds gebruiken, maar liever stel ik dat er veel mensen zijn die gevoelig zijn voor prikkels. En als gevolg van langdurige overprikkeling uitvallen.

Daarnaast hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt en dat blijft nog wel een tijdje zo. Daarom is het van belang dat je als werkgever je huidige medewerkers aan je kan binden, gezond houdt en dat je daarnaast nieuwe doelgroepen gaat aanboren. Een nieuwe groep kan zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij kun je denken aan mensen met een beperking, langdurig werkelozen, mensen in de bijstand of bijvoorbeeld statushouders. Zeker voor mensen met een geestelijke beperking geld vaak ook dat zij moeite hebben met het reguleren van prikkels.

Tot slot, komen de millennials de arbeidsmarkt op. Dit zorgt voor generatieverschillen binnen je organisatie. Deze generatie is opgegroeid in een omgeving met vele prikkels. Ze zijn aan het bellen, appen en typen op hun laptop tegelijk. Millennials zijn geen workaholics, maar happyholics. Dit vergt een hele andere aansturing als manager. 

Wat ga ik doen?
Ik heb twee pijlers gedefinieerd. De eerste pijler, waar ik je als ondernemer, manager of organisatie help een inclusieve werkvloer te creëren. De tweede pijler waar ik je als persoon help bij het vinden van een goede balans in je werk en privé-situatie. Mijn focus, hoe kun je het werk en je privéleven zo inrichten dat iedereen zo min mogelijk last heeft van prikkels. Op dit moment focus ik mij op de eerste pijler. Mijn ideeën hierbij voor het komende jaar zijn het ontwikkelen van een Webinar over het aansturen van prikkelgevoelige medewerkers en een training inclusieve werkvloer creëren, uiteraard is het ook mogelijk het 1 op 1 met mij op te pakken. 

Vragen of opmerkingen?
Ik ben vooral nieuwsgierig of jullie de geschetste problemen in jullie dagelijkse leven herkennen en of jullie behoefte hebben aan ondersteuning. Laat het me weten in een reactie onder het bericht of via een privé-bericht. Heb je vragen? Stel ze mij gerust.

Laat een reactie achter