In 3 stappen van prikkelbare zelf naar je relaxte zelf

In dit blog deel ik graag mijn ontprikkelpad met je. Ontprikkelen was voor mij ook lange tijd geen vanzelfsprekendheid. Ik je mee in hoe ik compleet overprikkeld raakte en welke stappen ik heb gezet om terug bij mijn relaxte zelf te komen. Want die relaxte zelf hebben allemaal in onszelf zitten. Een persoonlijk blog waarin ik alle hobbels die op mijn pad kwamen met je deel. Hobbels die mij totaal overweldigde en zorgde dat ik mezelf volledig kwijtraakte. Maar alles gebeurt met een reden, ze brachten mij uiteindelijk op mijn ondernemerspad. Zodat ik nu anderen kan helpen om in 3 stappen terug te komen bij hun relaxte zelf.

Wat was mijn pad vol hobbels?
Het begon bij mij 13 jaar geleden. Ik moedigde mijn man aan te gaan doen waar hij blij van werd. Want het was heel duidelijk dat hij dat niet werd van de baan die hij had. Hij besloot de kwekerij van zijn vader over te nemen en groter te gaan maken. En zo kochten wij 12 jaar geleden een locatie aan waar hij dit allemaal waar kon maken. Een enorme investering in tijd en geld volgde. En ik cijferde mezelf stapje voor stapje steeds meer weg.

Toen de oudste naar school ging, kwamen de eerste hobbels het pad op. Ze was wat anders dan andere kinderen en we zette daarom op advies van school in groep 2 al de eerste hulpverlener in. Er kwam een enorme hobbel toen de middelste uit het niets een epileptische aanval kreeg toen wij oud en nieuwe vierde in Brugge. Om 06.00u ’s ochtends waren we de eerste nuchtere “gasten” in de ambulance. Een heftige periode werd het, toen daarna ook mijn beide ouders te kampen kregen met gezondheidsproblemen en ik mij heel verantwoordelijk voelde voor iedereen.

In die tijd melde ik mij voor het eerst voor een langere periode ziek. Het was me even te veel geworden. Inmiddels kregen we serieuzere zorgen om ons oudste dochter haar sociale ontwikkeling en mijn bezoek aan de praktijkondersteuner zette mij aan het denken over autisme. Ondertussen waren er meerdere epileptische aanvallen en ging de middelste daarvoor ook medicijnen gebruiken. Het leek allemaal wel mee te vallen. Totdat ze in groep 3 ineens doodmoe was en leerproblemen ontwikkelde.

Een spoedopname volgde en veroorzaakte een trauma. De epilepsie bleek ernstig ontspoord te zijn en we hadden grote zorgen om haar toekomst. De oudste kreeg in dezelfde periode de diagnose van autisme en ADD. Ik voelde mij compleet overspoeld door het leven en kon niet meer functioneren. Dit keer bleef ik langer thuis van mijn werk. Ik wilde wel werken, maar mijn hoofd voelde als een bol watten aan. Ik kon niet meer nadenken. Langzaam krabbelde ik weer op en ik ging weer aan het werk. Maar het bleef zwaar de combinatie werk en privé. Er leken steeds alleen maar schepjes bovenop te komen in plaats van eraf te gaan. De hulp voor de oudste was redelijk goed te organiseren door de bekende labels. Maar de epilepsie in combinatie met trauma, maakte goede hulp vinden lastig. Het werd in ieder geval duidelijk dat de middelste erg gevoelig was.

De beide meiden brachten dus veel nieuwe dingen op mijn pad, autisme, ADD, angststoornissen en hoogsensitiviteit. Ik leerde ontzettend veel in die jaren. Met zoveel aan de hand met de meiden, besefte ik dat er vast ook wel iets met mij zou zijn. Ik herkende steeds meer kenmerken van hoogsensitiviteit op bij mezelf.

Hoe kwam ik op mijn ondernemerspad terecht?
Na jaren door bikkelen kwam er eindelijk rust, toen ik door een reorganisatie even niet meer hoefde te werken. Ik nam de tijd, want ik wilde nu wel echt iets gaan doen waar ik blij van werd. En dat was in eerste instantie thuis zijn en alle tijd en ruimte hebben voor de kinderen en hun zorgbehoeftes. Na ruim een jaar thuis werd ik echter prikkelbaarder dan ik ooit was. En toen wist ik dat het tijd was dat ik aan de slag ging met mijzelf. Ik stapte in het Supermom traject bij Floor van Lier. De eerste keer dat ik zoveel geld in mezelf stak. En wat ik meteen leerde was dat ik in al die jaren 1 enorme fout had gemaakt. Ik had niet voor mezelf gezorgd. Ik was mezelf kwijtgeraakt.

Inmiddels had ik ook weer een baan gevonden als HR-adviseur. Wat ik met veel plezier deed, maar nog niet helemaal was wat ik wilde. Alles wat ik tijdens het coachtraject leerde voelde zo belangrijk en niet alleen voor hoogsensitieve moeders. Het was wat mij betreft de basiskennis die iedereen moest hebben. En daarom besloot ik de trainer en coachschool te gaan doen. Ik voelde heel sterk dat ik geen HSP-coach was. Daarom ging ik op zoek, naar een gemene deler. En die vond ik in de prikkels. Langzaam maar zeker werd mij duidelijk wat mijn missie was. En pas recentelijk kon ik hem goed onder woorden brengen. Het is mijn missie om het taboe van prikkels af te halen en van ontprikkelen het nieuwe normaal te maken.

Ik was mijn jarenlang niet bewust van mijn prikkels en vooral niet bezig met wat ik nodig had en wat ik wilde. Want ook al zijn er nog zoveel hobbels op je pad, je moet echt altijd eerst goed voor jezelf zorgen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar voor alle lessen die ik heb mogen leren. En geef ze graag door aan andere die ook worstelen met het zoeken naar balans in hun hectische leven.

Welke 3 stappen zet ik om te ontprikkelen?
Mijn ontprikkelpad heb ik samengevat in 3 stappen die mij van mijn prikkelbare zelf hebben geleid naar mijn relaxte zelf. Mijn methode om optimaal te ontprikkelen dus. Merk jij dat heel prikkelbaar bent? Loop dan deze 3 stappen langs.

1. 🌵 Breng in kaart van welke prikkels je last hebt.
Heb je last van uitwendige prikkels die binnenkomen via je oren, ogen, neus, huid of tong? Denk aan harde geluiden, zoemende apparaten, fel licht, heftige parfum, kriebelende labels of stof of een melige appel. En bedenk voor jezelf hoe je deze prikkels kunt elimineren.⁠

2. 🔋  Manage je energielevel
Door de dag heen, maar ook gedurende de maand fluctueert je energie. Kortom je batterij is niet altijd even goed gevuld. Breng in kaart wat energie kost en wat energie oplevert. En sta 3 keer per dag stil bij hoe het met je energie gaat, geef jezelf een cijfer tussen de 1 en de 10. Is het cijfer lager dan 6, neem dan actie om je energie omhoog te krijgen.⁠

3. 💚 Stel leefregels op voor een relaxt leven
Wat heb jij nodig om de relaxte versie van jezelf te zijn. Wat geeft je onrust en wat zorgt voor orde? Welke keuzes wil jij maken? 3 feestjes op een dag aflopen, of max 1 feestje per weekend. Hoe plan jij je dagen in? Overvol of laat je ruimte om in te spelen op wat je nodig hebt. Wat heb jij minimaal nodig om je dag relaxt door te komen?

Hoe kan ik jou helpen om in 3 stappen terug te komen bij je relaxte zelf?
Deze 3 stappen zijn de rode draad in al het werk dat ik doe als trainer en coach. Je vindt ze ook terug in de 3 modules van de Basistraining Overprikkeling die ik op dit moment ontwikkel. Ik verwacht dat ik begin november alle lessen heb opgenomen. ⁠

Ben jij benieuwd naar deze training en wil je al vast een voorproefje? Je kunt nu als kennismaking de eerste les vrijblijvend bekijken.

Laat een reactie achter