Als het begint te piepen en te kraken

In dit blog neem ik je mee in mijn eerste drie weken in Corona Lock down. Tegen welke problemen liep ik aan en welke verhalen er bij mij binnen kwamen. Tot slot neem ik je graag mee in hoe je in deze hectische tijd goed voor je thuiswerkende medewerkers kunt blijven zorgen

De eerste 3 weken Lock down
De eerste twee weken van de Lock down was ik in loondienst. Ik werkte maar 16 uur per week. Toch zorgde deze 16u al dat ik tijdens die werkuren in een spagaat kwam te staan. Bijvoorbeeld als ik een meeting had en op de achtergrond kinderen hoorde ruziën, of huilen en ik er niet was om ze te helpen. Of ik was de kinderen aan het helpen en werd dan gebeld door een collega. Waar ik een korte vraag verwachte, werd er weer iets compleets nieuws bedacht en baalde ik dat ik weer opnieuw moest beginnen.

Er speelde vragen in mijn hoofd, als verwacht mijn werkgever nu dat ik 8u per werkdag productief ben. Moet ik nu verlof opnemen. Kortom veel chaos en onduidelijkheid. De derde week nam ik afscheid van mijn collega’s via Skype. Samen met mijn ZZP-collega Lisa besloot ik in deze vreemde tijd een dagstart te gaan doen. We bepalen onze dagdoelen en kijken we naar de verdeling van input (inspirerende zaken), output (afhandelen van taken) en noput (ontspanning en huishoudelijke taken). Zo houden we focus. Ik kan alle thuiswerkers en managers aanbevelen zo de dag samen te starten.

Controledrang
Ik hoor dat bedrijven medewerkers aanspreken 100% productief te zijn. Kan dat niet dan moet je verlof nemen. Verlof opnemen als thuiswerken lastig is klinkt wellicht logisch. Maar hebben medewerkers zoveel verlof? Wil je dan dat je medewerkers al hun verlof opmaken en straks de rest van het jaar aan een stuk werken? Ik voorspel dat er dan veel mensen gaan uitvallen.

Ik hoor ook bedrijven die medewerkers oproepen om op kantoor te werken, omdat ze niet geloven in thuiswerken. Ik weet dat veel bedrijven kopje onder dreigen te gaan en dat daardoor de controledrang toeneemt. Besef je dat de maatregelen niet vrijblijvend zijn en dat het niet de bedoeling is je medewerkers op kantoor te laten werken als dat niet noodzakelijk is. Ik vraag mij af hoe deze medewerkers de opvang regelen. Veelal hoor ik dat alsnog de opa’s en oma’s worden ingeschakeld. Wat dubbel is, omdat we juist deze maatregelen nemen om onze ouderen te beschermen.

Het piept en het kraakt
Mijn zorg over de mentale gezondheid van alle thuiswerkende ouders blijkt terecht. Zeker als we op de dinsdag het nieuws krijgen dat de maatregelen verlengd worden. Veel gezinnen met complexe problemen, komen nu nog langer onder de druk te staan. En er komen steeds meer mensen bij die een dierbare hebben die ziek is geworden.

Ik spreek ook met mensen die van nature makkelijk in de put zitten. Angst voert nu de boventoon. Slecht slapen steekt de kop op. Voor iedereen is het belangrijk te blijven zoeken naar de dingen die energie geven. Deze heb je hard nodig om te ontprikkelen. De angst geeft je namelijk veel prikkels van binnenuit. Het is van belang de prikkels te beperken en voldoende ruimte in te bouwen om je batterij weer op te laden. Laat deze onderwerpen zeker de revue passeren als je je medewerkers spreekt.

Gelukkig hoor ik ook verhalen van bedrijven die hun medewerkers verrassen met bloemetjes en bedanken voor hun inzet en flexibiliteit. Van managers die hun medewerkers vertellen dat ze niet te streng moeten zijn voor zichzelf. Dat is mooi. Laten we op de eerste plaats goed voor elkaar zorgen.

Hulp nodig?
Dit waren enkele voorbeelden uit de praktijk. Wees je bewust dat deze situatie voor iedereen zorgt voor overprikkeling. Overprikkeling herken je doordat je dramatische emoties laat zien en controledrang krijgt. Zie je dit bij je medewerkers? Maak het bespreekbaar en kijk hoe je je medewerker kan ondersteunen in zijn dagstructuur. Stel vragen om te ontdekken wat chaos veroorzaakt en hoe je orde kan brengen. Het is een uitzonderlijke situatie, kijk samen met je medewerkers naar wat en hoe je het samen kunt organiseren. Creëer duidelijkheid in wat er verwacht wordt door afspraken te maken over doelen die behaald moeten worden. Toon compassie naar je medewerkers, je kunt niet verwachten dat ze nergens last van hebben.

Uiteraard ben ik beschikbaar om met je mee te kijken. Reageer onder dit bericht, stuur me een mail of bel mij op 06-24355524 en we plannen een gratis kennismakingsgesprek in.

Laat een reactie achter