Wat is jouw grens?

Als ik je deze vraag stel, kun jij dan een antwoord geven? Of is dat moeilijk voor je? We zijn onszelf vaak onvoldoende bewust van onze grenzen en kaders. En merken het pas op als iemand over onze grens heengaat. Als dat gebeurt dan word je boos. Omdat je dan letterlijk iemand tot stop wil manen. Een hele natuurlijke emotie. Het doel van boosheid is namelijk begrenzen. Maar liever geef je je grenzen aan op het moment dat er nog geen emotie is. Daarvoor is het van belang dat je je grenzen kent, zodat je daarover kunt communiceren. Met je gezin, familie, vrienden, werk, klanten enzovoorts. Hoe je achter je grenzen komt lees je in dit blog.

Hoe kom je achter je grens?

Om erachter te komen wat je grenzen dan zijn, kun je jezelf afvragen wat jij nodig hebt om een fijn, rustig, gezellig en gelukkig leven te leiden. Maak daar eens een lijstje van voor jezelf. Maar denk ook eens na over hoe je wilt dat andere mensen met je omgaan. Wat je zou willen veranderen als je een toverstokje had, in je gezin of binnen je werk.

Wat is voor jou de trigger?

Om te beginnen is het goed alle emoties die je hebt als nuttig te gaan zien. Alle emoties hebben een functie. Voor boosheid is dit dus begrenzen. Je boosheid kan je veel leren over jouw grenzen. Ga daarom de situaties waarin jij anderen begrenst eens onderzoeken. Gebeurd dat vooral in je werk, of juist privé? Neem 1 specifieke situatie per keer voor ogen en ga die uitspitten voor jezelf. Wat was dan voor jou de grens? Wat was de trigger? Wanneer signaleerde je dat? Hoe reageer je dan? Wat zou je anders willen doen?

Van trigger naar grens

Als mijn emmertje vol begint te raken, dan merk ik dat het eerste aan mijn boosheid over rommel in en om huis. Ik overprikkel op zien, dus als ik mijn emmertje te vol heb zitten, dan ontplof ik bij het zien van rommel. En hoe drukker ik het heb, hoe eerder ik huishoudelijke taken laat vallen. Want dat zijn niet mijn favoriete bezigheden. Dus om een rustig en gelukkig leven te leiden heb ik het nodig dat ik tijd maar voor het huishouden, zodat ik in een opgeruimde omgeving kan leven.

Nu komt begrenzen niet alleen voort uit overprikkeling vanuit je zintuigen. Er zijn ook situaties waarin je zo intens boos bent, dat het diep in je kern raakt. Dan zit er vaak een belemmerende overtuiging onder. Zo komt bij mij altijd eerlijk en rechtvaardig naar boven. Vooral in situaties met de kinderen, rondom school of zorgvragen. Helaas is het leven niet altijd even rechtvaardig. Om op dit gebied een rustig en gelukkig leven te leiden is het voor mij belangrijk te accepteren dat niet alle problemen op te lossen zijn. Ik gebruik er een affirmatie voor:

There are 3 solutions for every problem:
Accept it
Change it
Leave it
If you can’t accept it, change it. If you can’t change it, leave it.

Ga jij je grenzen ontdekken?

Mijn advies is dus ga eens op ontdekkingstocht om jouw grenzen te herkennen en te formuleren. Zodat je ze ook aan iedereen duidelijk kunt maken op het moment dat je rustig bent. Wil je hier meer over leren schrijf je dan in voor de gratis masterclasses over prikkels en emoties. Ik leer je wat je nodig hebt om jezelf beter te begrijpen. Klik hier om je in te schrijven op de wachtlijst van de masterclasses.

PS Volg je mij al op Instagram? Daar deel ik dagelijks mijn inzichten op het gebied van prikkels, emoties, mindset, grenzen en geef je tips hoe je tot een betere balans kunt komen.

Laat een reactie achter