Jezelf beschermen tegen teveel prikkels is van vitaal belang

Ik heb mijzelf in hoogsenstiviteit verdiept om mijzelf beter te leren begrijpen. Maar of je nu hoogsensitief bent of niet, de lessen die ik leerde zijn voor iedereen waardevol. In het hectische tijd waarin wij tegenwoordig leven krijgen we zo’n 3000 nieuwe prikkels per dag te verwerken. Ons brein is echter in de loop der eeuwen maar 2% veranderd. Een minimale verandering ten op zichtte van de tijd waarin we maar 300 tot 500 prikkels per dag te verwerken kregen. Jezelf beschermen tegen teveel prikkels is van vitaal belang.

Wat is een prikkel?
Ik pakte de encyclo.nl erbij voor de definitie. Een prikkel is een verandering in de uitwendige of inwendige omgeving waarop een organisme reageert. Deze reactie wordt ook wel een respons genoemd. Veel organismen bezitten speciale organen die gevoelig zijn voor een prikkel: de zintuigen. Prikkels die door de inwendige omgeving teweeg worden gebracht worden aangestuurd door emoties.

Waarom jezelf beschermen?
Als je meer prikkels binnen krijgt dan je hersenen kunnen verwerken dan spreek je van overprikkeling. Bij overprikkeling maak je meer en langduriger het stresshormoon cortisol aan. Een te hoog gehalte aan cortisol voor lange zorgt voor schade aan je hersenen. Het is dus zaak overprikkeling te voorkomen en na veel prikkels een rustpauze in te bouwen om het cortisol af te breken. Doe je dit niet dan ligt een Burn-out op de loer. Oftewel, dan komt vroeg of laat het mannetje met de hamer.

Waarom moet je je eigen systeem kennen?
Ik geloof dat omgaan met prikkels en emoties voor iedereen van belang is om stevig in je schoenen te kunnen staan. Als we dat leren, zullen we gezonder zijn en het beste uit onszelf halen. Ik zeg altijd, “Er is maar 1 ding dat we onze kinderen moeten leren en dat is op hun eigen benen staan”. En dat geldt dus voor iedere volwassen persoon even goed. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen systeem goed kent en kan besturen.

Ik coach en begeleid mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels en het omgaan met hun emoties, waardoor zij zich zowel zakelijk als privé belemmerd voelen in hun functioneren. Ik help je in het vinden en behouden van een betere balans in je leven. Zodat je, jouw unieke kwaliteiten weer kunt zien en benutten en je valkuilen tijdig herkend. Zo kun je zowel zakelijk als privé vanuit de kracht van je kwaliteiten jezelf ontplooien en beter functioneren binnen je eigen systeem.

GRATIS MINI-TRAINING OVERPRIKKELING
Van 6 oktober t/m 9 oktober organiseer ik deze training. Het doel van deze training is om je kennis over prikkels en emoties te vergroten. Zodat je na deze training prikkels beter kunt herkennen en bewust rust kan inplannen. Zo laadt je batterij weer op. Je kunt emoties er laten zijn, waardoor je niet in emoties blijft hangen en ze sneller kan loslaten.

Deze training is voor iedereen die meer wil leren over het verwerken van prikkels en omgaan met emoties. Dit kan zijn omdat je er zelf mee worstelt, maar ook als je vooral anderen hiermee ziet worstelen. Werk jij als HR-professional of leidinggevende, sluit dan ook zeker aan bij deze training. Klik hier om je in te schrijven.

Laat een reactie achter